Gasilski izlet na Ptuj z okolico

Prvo soboto v septembru smo se padeški gasilci tradicionalno odpravili na izlet po Sloveniji. Toliko je še neodkritih lepot, da nismo imeli težkega dela, kam se opraviti.

Zjutraj smo si najprej ogledali Ptujski grad in njegovo bogato muzejsko zbirko. Enourni ogled je res hitro minil, še posebno zaradi zelo spretne vodičke Jelke, ki nam je na kratko in jedrnato predstavila zgodovino.

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 2

Zbirka ptujskih mask na Ptujskem gradu

Sledil je ogled najlepšega dela Ptujskega podzemlja – Ptujsko klet, kjer je sledila še degustacija njihovih izbranih vin ter mesna pojedina s kmetije Cimerman.

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 3

Vhod v Ptujsko klet

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 4

Mesne dobrote

Nato se nam ni bili potrebno odpeljati daleč in že smo bili na obisku pri prostovoljnih gasilcih z največ olimpijskimi odličji v Sloveniji, to je PGD Hajdoše. Predstavili so nam društvo, dve sobi z preko tisoč pokali in njihov vozni park z opremo. Sledilo je prijetno druženje ob postreženi pijači.

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 5

Dvorana s pokali

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 6

Ena gasilska

Sledil je nenačrtovan obisk Muzejsko urejene železniške postaje v Osluševcih, kjer nas je pričakal avtor in vodja muzeja Janko Kopitar, član društva Prleški železničar. V opuščeni železniški postaji je urejen muzej železničarstva, makete železniških postaj in prijeten prostor za druženje. Ob izjemni gostoljubnosti in lepem vremenu je čas kar prehitro tekel.

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 7

Lepo obnovljena železniška postaja kot bar

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 8

Maketa železniške postaje Ormož

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 9

Prijeten prostor za druženje

Gasilski izlet na Ptuj z okolico 10

Kakšen prekrasen dan

In že smo se morali posloviti, kajti čakalo nas je pozno kosilo na Turistični kmetiji Pungarčič, ki leži v haloški občini Zavrč, tik ob hrvaški meji. Odlična hrana, neverjeten razgled in dobro vino sta botrovala, da smo težko odločili za pot domov. Pa kljub temu smo se pozno zvečer polni lepih vtis in srečno vrnili v domače kraje.

In ponovno smo se prepričali koliko lepot skriva naša državica, kaj vse znajo narediti pridne roke slovenskega naroda in koliko gostoljubnosti premoremo.

Zapisal: Peter Odlazek